Skip to main content

3D printen & nieuwe vrijheid

Domea bestaat uit 40 driehoeken, verbonden met stervormige elementen met een 3D printer vervaardigd. Hoewel de geometrie er eenvoudig uitziet, is deze zeer complex. Er zijn zes verschillende elementen nodig om al deze driehoeken te verbinden. Ik ken geen industrieel proces waarmee ik dit op een andere wijze had kunnen realiseren.

Afwerking

Als je goed kijkt, kan je zien dat ik een 3D printer gebruikt heb. Het zit ‘m in de kleine, soms wat ruwe randjes, hele kleine afwijkingen die, net als bij handwerk, lijken te leven. Geen twee delen zijn 100% gelijk. Natuurlijk komt dit ook omdat deze techniek nog in de kinderschoenen staat. Vergeef me dat ik niet heb willen wachten op de vervolmaking van deze techniek, anders had ik Domea nooit kunnen maken.

Vormvrijheid

Maar het mooiste vind ik nog wel de vrijheid die 3D printen je oplevert binnen het designproces. Je kunt je oplossingen veroorloven die anders nooit mogelijk zouden zijn.

Valkuil

Maar, er is ook een valkuil. En die is dat je eindeloos blijft perfectioneren. Je kan immers elk exemplaar een beetje anders maken, een klein beetje beter, mooier of sterker. Elke product staat op zichzelf, want de oplage is altijd ‘1’. Dit noemen ze continuous engineering. Dus, je moet zelf het moment kiezen dat het af is en de verleiding weerstaan om te blijven perfectioneren. Want elke designer weet, het streven naar perfectie is als een strenge meesteres, maar het idee dat iets nooit af is, is onverdraaglijk.

Copyrights of image(s) on this page